Okrągłe, o kremowej barwie orzechy macadamia to najcenniejsze orzechy świata i jeden z najlepszych przysmaków. Są niezwykle smaczne i wykwintne. O macadamia warto również wiedzieć to, że zawierają aż 72 proc. tłuszczu!

Orzechy są niezwykle zdrowe i większość z nas uwielbia zagryzać je podczas lektury czy oglądania filmu. Ze względu na zawartość substancji oleistych (bardzo zdrowych dla naszego organizmu) są jednak również bardzo kaloryczne. Rekordzistami są orzechy brazylijskie, które w 100 gramach mają aż 695 kcal!

O tym, że rodzynki to po prostu wysuszone owoce winogrona, wiedzą wszyscy. Kto jednak wpadł na ten genialny pomysł pierwszy? Za „wynalazców” rodzynek uważa się Egipcjan, którzy zauważyli, że promienie słoneczne korzystnie wpływają na owoce. Do Europy rodzynki przywędrowały 1000 lat temu i szybko zyskały na popularności. Obecnie największymi producentami przepysznych rodzynek są Turcja, USA, Iran, Grecja i Chile.

Fistaszki, orzacha podziemna, orzech ziemny, orzech arachidowy - to nazwy jednej rośliny. Chociaż trudno samemu tego się domyśleć, orzechy arachidowe należą do rodziny bobowatych i są spokrewnione z popularnym w Polsce bobem! Dlaczego nazywamy te orzechy ziemnymi? To dlatego, że strąki, w których znajdują się orzechy, dojrzewają pod ziemią.

Miłośnicy słodkości dobrze znają marcepan, ale czy wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że do jego przygotowania potrzebne są migdały? Do zmielonych migdałów dodaje się cukier oraz olejek migdałowy. Powstały smakołyk nie ma sobie równych, a w dawnych czasach w Europie był niezmiernie popularny! Palmę pierwszeństwa wśród łakoci odebrała mu dopiero czekolada.

Bio produkty to wyroby rolnictwa ekologicznego, które ogranicza stosowanie sztucznych nawozów i pestycydów oraz przyczynia się do ochrony środowiska.