11.02.2015

Poznaj żurawinę

Żurawina to w Polsce dość pospolita roślina, ale zupełnie niesprawiedliwie zapomniana. Do łask zaczęła powracać niedawno, jako składnik suplementów diety oraz dodatek do codziennego menu. Dlaczego warto ją polubić na stałe?

Żurawina występuje w postaci zimozielonych krzewinek. Jej owoce są jadalne w postaci surowej, ale ze względu na kwaśny, cierpki smak, nie znajdują raczej amatorów. W dawnych czasach żurawinę nazywano „polską cytryną”, właśnie ze względu na jej charakterystyczny smak. Teraz już wiemy, że nie mijano się bardzo z prawdą. Żurawina, której łacińska nazwa „vaccinum” oznacza szczepionkę, zawiera bardzo duże ilości witaminy C, a także innych cennych składników: witamin z grupy B, E, błonnik, minerały: sód, potas, żelazo, fosfor, magnez i wapń, a także jod. Obecne w owocach flawonoidy są antyoksydantami, które opóźniają procesy starzenia i wykazują działanie antynowotworowe.

Żurawina wykazuje silne działanie antygrzybiczne i antybakteryjne. Tradycyjnie spożywana jest w infekcjach układu moczowego. Obecność flawonoidów działa korzystnie na serce i cały układ krwionośny. Żurawina zalecana jest również osobom, które chcą schudnąć, a to ze względu na to, że wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.

Szanowny Czytelniku/Konsumencie - każdy Człowiek posiada swój własny metabolizm i własne nawyki żywieniowe. Informacje publikowane w serwisie MAKAR.PL nie stanowią porad o charakterze medycznym. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą być traktowane jako specjalistyczne porady zdrowotne, oraz nie mogą one zastępować profesjonalnego doradztwa medycznego/dietetycznego. Właściciel serwisu oraz autorzy artykułów nie ponoszą odpowiedzialności za następstwa niewłaściwego zastosowania prezentowanych treści.