Pobierz przepis do druku
Paluchy z ziarenkami

Paluchy z ziarenkami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 15 dag masła
  • 1/2 szklanki śmietany 18 %
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • jajko do posmarowania
  • 4 łyżki mieszanki ziaren MAKAR
Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem. Dodać żółtka, śmietanę oraz sól. Zagnieść ciasto.
2. Przygotowane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki.
3. Przygotowane ciasto podzielić na mniejsze porcje i uformować z nich cienkie wałeczki.
4. Paluszki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarenkami. Piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

Komentarze:
Dodaj komentarz
Powrót do listy