Pobierz przepis do druku
Świąteczny schab ze śliwką

Świąteczny schab ze śliwką

Składniki:
  • 1 kg schabu bardzo dobrej jakości, może być z kością
  • Kilka jabłek
  • Pół paczki suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 1 łyżka miodu
  • Sól, pieprz, majeranek
  • Olej lub oliwa 
Sposób przygotowania:

W moździerzu utrzeć składniki: czosnek, miód, majeranek i przyprawy, dodać ocet winny i odrobinę oleju. Powstanie marynata, którą należy natrzeć schab (w całości, nie kroić na plastry!). Tak przygotowane mięso odłożyć na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie zrobić za pomocą długiego, ostrego noża kieszonkę w mięsie: z jednej strony schabu, mniej więcej po środku mięsa wbić nóż i przesuwając lekko w lewo i prawo wykonać kieszonkę. W kieszonce delikatnie układać suszone śliwki. Śliwki powinny być ułożone w zwarty sposób, za każdym razem należy je dociskać. Mięso piec w naczyniu żaroodpornym przez około godzinę, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Wokół mięsa ułożyć pokrojone w ćwiartki jabłka i podobnie pokrojone cebule.

Komentarze:
Dodaj komentarz
Powrót do listy