Tajemnicza quinoa

Komosa ryżowa znana też pod nazwą quinoa to produkt dobrze znany wszystkim, którzy są na diecie bezglutenowej. Warto poznać tę roślinę i na stałe wprowadzić ją do codziennego menu.

Komosa ryżowa od kilku tysięcy lat uprawiana jest w Ameryce Południowej.  Nazywana jest złotem Inków lub matką zbóż, chociaż tak naprawdę nie jest zbożem. Należy do tzw. zbóż rzekomych razem z amarantusem i gryką. Są to trawy, które wytwarzają bogate w skrobię nasiona.quinoa

Quinoa wyróżnia się bardzo wysoką zawartością drogocennego białka. Znajdziemy w niej również witaminę E, minerały: żelazo, mangan, magnez, wapń, miedź i fosfor, a także nienasycone kwasy tłuszczowe. Co ważne, komosa nie zawiera glutenu, z powodzeniem może być więc stosowana przez osoby, którego muszą go ze swej diety wykluczyć.

Quinoa może z powodzeniem zastąpić kasze, ryż, a nawet ziemniaki w naszym codziennym jadłospisie. Można ją spożywać na słodko, uprzednio ugotowaną, a potem wymieszaną z jogurtem, owocami i bakaliami. Może stanowić składową dania głównego: podawana z mięsnym czy warzywnym sosem dostarczy nam wielu cennych składników i energii. 


 

Szanowny Czytelniku/Konsumencie - każdy Człowiek posiada swój własny metabolizm i własne nawyki żywieniowe. Informacje publikowane w serwisie MAKAR.PL nie stanowią porad o charakterze medycznym. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą być traktowane jako specjalistyczne porady zdrowotne, oraz nie mogą one zastępować profesjonalnego doradztwa medycznego/dietetycznego. Właściciel serwisu oraz autorzy artykułów nie ponoszą odpowiedzialności za następstwa niewłaściwego zastosowania prezentowanych treści.