Ekskluzywna macadamia

Pochodzą z daleka. Ich największym producentem jest Australia, chociaż występują również w Afryce Południowej i w innych egzotycznych zakątkach globu. Występują na drzewach, które rosną zarówno dziko, jak i na polach uprawnych. W XIX wieku odkrył je botanik Walter Hill i nazwał na cześć swego przyjaciela  Johna MacAdama.

Macadamia sprzedawane są bez łupiny, która jest wyjątkowo twarda i ciężka do rozłupania nawet dziadkiem do orzechów. Znane są z wysokiej zawartości tłuszczu: mają go ponad 77 procent, co czyni je najbardziej kalorycznymi z orzechów (ponad 700 kcal w 100 g produktu). Nie należy jednak z nich rezygnować, nawet w diecie odchudzającej. Macadamia zawierają bowiem zdrowe jednonienasycone tłuszcze, sporo białka oraz witamin i makroelementów. 
Orzechy te obniżają cholesterol i mają właściwości antyoksydacyjne – walczą z wolnymi rodnikami, które odpowiadają za starzenie się organizmu oraz powstawanie i rozwój nowotworów.
Macadamia, podobnie jak pozostałe orzechy, zawierają cenne witamy z grupy B, A i E oraz makroelementy takie, jak wapń, potas, fosfor, żelazo i magnez, a także kwas solny i selen, które pomagają w walce z nowotworami. 
Z macadamia wiąże się kilka ciekawostek. Ich łupiny używane są w australijskich elektrowniach jako paliwo. Na macadamia powinny uważać psy, dla których z niejasnych przyczyn orzechy te są trujące. Na szczęście objawy zatrucia najczęściej samoistnie ustępują po dwóch dniach. 


 

Szanowny Czytelniku/Konsumencie - każdy Człowiek posiada swój własny metabolizm i własne nawyki żywieniowe. Informacje publikowane w serwisie MAKAR.PL nie stanowią porad o charakterze medycznym. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą być traktowane jako specjalistyczne porady zdrowotne, oraz nie mogą one zastępować profesjonalnego doradztwa medycznego/dietetycznego. Właściciel serwisu oraz autorzy artykułów nie ponoszą odpowiedzialności za następstwa niewłaściwego zastosowania prezentowanych treści.