Daktyle - chleb życia

Daktylowce spotkać można w Południowo-Zachodniej Azji, Północnej Afryce i na południu Stanów Zjednoczonych. Palmy daktylowe nazywa się „drzewami życia”, a ich owoce „chlebem życia”. 

Daktyle są słodkie, soczyste, można je spożywać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do wielu dań (niekoniecznie do deserów!). Smakują na surowo i po przetworzeniu. daktyle
Szczególnie smaczna jest odmiana medjoul, która charakteryzuje się wyjątkowo dużymi owocami – aż trzykrotnie większymi od zwykłych daktyli , niezwykłą soczystością, słodkością i kremowym smakiem.  Daktyle to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale przede wszystkim bogate źródło cennych składników odżywczych. Zawierają salicylany i działają jak naturalna aspiryna. Są szczególnie polecane osobom aktywnym fizycznie, np. sportowcom, a to dzięki wysokim wartościom energetycznym. Bogate w magnez, potas i wapń regulują ciśnienie krwi oraz pracę nerek i jelit, podnoszą odporność, a dzięki dużej zawartości błonnika działają zbawienie na zaparcia. 
Warto wiedzieć, że mimo wysokiej zawartości cukrów, daktyle są bezpieczne dla diabetyków, a wręcz zalecane w ich codziennej diecie. 
Z owoców tych zrobić można mąkę, z której po wymieszaniu z mąką jęczmienną wypieka się tzw. chleb pustyni. Daktyle mogą być także bazą do zrobienia dżemów, syropów, a nawet miodu.  


 

Szanowny Czytelniku/Konsumencie - każdy Człowiek posiada swój własny metabolizm i własne nawyki żywieniowe. Informacje publikowane w serwisie MAKAR.PL nie stanowią porad o charakterze medycznym. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą być traktowane jako specjalistyczne porady zdrowotne, oraz nie mogą one zastępować profesjonalnego doradztwa medycznego/dietetycznego. Właściciel serwisu oraz autorzy artykułów nie ponoszą odpowiedzialności za następstwa niewłaściwego zastosowania prezentowanych treści.