Czerwony diament – jagody goji

Jagody goji pojawiły się w Polsce stosunkowo niedawno. Początkowo znane tylko amatorom zdrowej żywności i egzotycznych nowinek, obecnie zyskują coraz więcej zwolenników.

Jemy je przede wszystkim ze względu na niezwykły skład i dobroczynne działanie na nasz organizm. Zacznijmy od tego, co to są jagody goji i skąd pochodzą. Goji są owocami kolcowoju chińskiego i pochodzą z Azji (Chiny, Mongolia, Japonia, Korea, Tajwan). Na rynku można spotkać je głównie w formie wysuszonych jagód o podłużnym kształcie, długości średnio około centymetra i pomarańczowo-czerwonej barwie. W smaku są słodko-kwaśne, raczej przyjemne.jagody goji

W chińskiej medycynie  ludowej owoce goji znane są od setek lat. Uprawia się je i spożywa ze względu na ich lecznicze działanie. To bogate źródło witamin, minerałów i innych związków.

Jagodom goji, które są silnym antyutleniaczem, przypisuje się działanie opóźniające procesy starzenia.  Obecność takich witamin, jak witamina C, E, witaminy z grupy B, E, a także pierwiastków śladowych: żelaza, wapnia, potasu, selenu, cynku poprawia pracę naszego organizmu: podnosi odporność, wspomaga układ trawienny działając stymulująco na powstawanie enzymów, działa korzystnie na układ nerwowy, wzmacnia kości i stawy, poprawia wzrok, a także podnosi libido. 

Wiele owoców i warzyw bogatych jest w witaminy i minerały, ale tylko w owocach goji występują one w idealnych proporcjach i dodatkowo łączą się ze sobą wzmacniając wzajemnie swoje działanie (obecne jednocześnie witamina E i selen). 
Jagody goji zawierają ponadto inne związki chemiczne takie, jak polisacharydy (wspomagają prace jelit i wzmacniają odporność), beta karoten, luteinę i zeaksantynę (poprawiają wzrok).

Jak spożywać jagody goji? Można jeść je na surowo, jako przekąskę podczas lektury czy oglądania filmu, a także dodawać do koktajli mlecznych, wypieków czy musli.


 

Szanowny Czytelniku/Konsumencie - każdy Człowiek posiada swój własny metabolizm i własne nawyki żywieniowe. Informacje publikowane w serwisie MAKAR.PL nie stanowią porad o charakterze medycznym. Mają charakter wyłącznie informacyjny i nie mogą być traktowane jako specjalistyczne porady zdrowotne, oraz nie mogą one zastępować profesjonalnego doradztwa medycznego/dietetycznego. Właściciel serwisu oraz autorzy artykułów nie ponoszą odpowiedzialności za następstwa niewłaściwego zastosowania prezentowanych treści.